BUSINESS

Rodinný byznys

pod zlatými oblouky

V roce 1993 otevřel jeho táta první pobočku McDonald´s v Ostravě, od té doby se v prostředí

tohoto nejznámějšího řetězce rychlého občerstvení na světě pohybuje. Po magisterském studiu

nastoupil do restaurace na plný úvazek a po pár letech restaurace od otce odkoupil. Dnes

provozuje celkem 4 pobočky v Moravskoslezském kraji a uvažuje o otevření dalších. Přinášíme Vám

rozhovor s úspěšným podnikatelem a zároveň prvním a jediným franšízantem druhé generace,

Janem Ostrým.

Jaká byla Vaše cesta k McDonald´s?

Začátky McDonald´s v ČR si pamatuji

už jako dítě. Můj táta totiž jakožto jeden

z prvních franšízantů (licenční partneři

McDonald’s provozující jednotlivé restaurace) otevíral první restauraci v Ostravě.

Od té doby jsem se v tomto prostředí

pohyboval prakticky pořád. Po dostudování vysoké školy jsem v restauraci začal

pracovat na plný úvazek. Před deseti lety,

po absolvování komplexního tréninku na

franšízanta, který standardně trvá přibližně rok a uchazeč se během něj musí naučit všechno, co s provozováním restaurace i jednotlivými pozicemi v kuchyni

i managementu restaurace souvisí, jsem

se stal provozovatelem své vlastní restaurace. Byla to restaurace v OC Forum Nová

Karolina. Zároveň jsem se stal prvním

a jediným franšízantem druhé generace.

Následně jsem odkoupil i restaurace od

svého táty a dneska už provozuji celkem

4 pobočky McDonald’s. Hned 3 z toho

jsou v Ostravě, jedna v Havířově. Bude-li

to možné, už teď vím, že bych rád otevřel

další provozovny se zlatými oblouky v MS

kraji, příležitostí pro další rozvoj tady vnímám mnoho.

Jaké to je pracovat pod celosvětovou

značkou? Jak moc je patrná americká

firemní kultura ve Vašich pobočkách?

Už samotná historie společnosti McDonald´s, velikost značky a globální působení je obrovskou výhodou pro mě jako

provozovatele. Organizovanost procesů

i zkušenosti z ostatních trhů vytváří podmínky, které výrazně zkracují dobu hledání správných řešení, a tak se i kýžené

výsledky dostavují rychleji. Současně je

to ale taky velký závazek, nereprezentuji jen sám sebe, ale také jednu z nejhodnotnějších značek světa. Za tu dobu, co

působím v McDonald´s, nemám pocit,

že bychom se kulturou nějak výrazně

lišili a byly by patrné prvky americké

kultury. Snad kromě toho, že si v našich

restauracích všichni tykáme. Na druhou

stranu, různé zkušenosti z odlišných

trhů z celého světa, a tedy i amerického,

jsou implementovány do našich interních předpisů.

Prozradíte, jak moc je otevření pobočky

McDonald´s v České republice náročné

po finanční stránce? Po jaké době se

stává profitabilní?

Každé jednotlivé otevření restaurace je

rozdílné. Odvíjí se již od výběru lokality,

záleží také, jestli se jedná o stavbu na zelené louce nebo restaurace bude umístěna

v již stojícím objektu, velikosti pozemku,

počtu parkovacích míst apod. Obecně se

výše celkové investice pohybuje v řádu

desítek milionů korun. Část této sumy hradí společnost McDonald‘s, část franšízant.

Výkonnost dané restaurace opět závisí na

mnoha faktorech, obzvláště v posledních

turbulentních letech. Vzhledem k výši investice je otevření nové provozovny většinou financováno bankovním úvěrem.

V nejlepším případě začne restaurace

vydělávat od jejího otevření. Návratnost

takové investice pro provozovatele se počítá okolo sedmi let.

Pane Ostrý, děkujeme Vám za rozhovor.

A Family Business Under the Golden Arches

In 1993, his dad opened the first McDonald’s branch in Ostrava, and since then he has been a part

of the environment of the most famous fast food chains in the world. After completing his master’s

degree, he joined the restaurant full-time and a few years after that he bought the restaurants

from his father. Today he operates a total of 4 branches in the Moravian-Silesian Region and is

considering to open more. We bring you an interview with a successful entrepreneur and the first

and only second generation franchisee, Jan Ostrý.

What was your journey to McDonald’s?

I remember the beginnings of McDonald’s

in the Czech Republic as a child. My

dad was one of the first franchisees

(McDonald’s license partners operating

individual restaurants) to open the first

restaurant in Ostrava. Since then I have

been in this environment all the time.

42 ǀ POSITIV 3/2022

After graduating from college I started

working in the restaurant full-time. Ten

years ago, I completed a year-long,

complex training for franchises, in which

the candidates learn everything related

to running a restaurant, the individual

positions involved in the kitchen and

restaurant mangagement.

After this

training was completed, I became the

operator of my own restaurant and it

was the restaurant located in Forum

Nová Karolina. At that moment I became

the first and only franchisee of the

second generation. Subsequently, I also

bought the restaurants from my dad, and

today I operate a total of 4 McDonald’s