BUSINESS
Rodinný byznys
pod zlatými oblouky
V roce 1993 otevřel jeho táta první pobočku McDonald´s v Ostravě, od té doby se v prostředí
tohoto nejznámějšího řetězce rychlého občerstvení na světě pohybuje. Po magisterském studiu
nastoupil do restaurace na plný úvazek a po pár letech restaurace od otce odkoupil. Dnes
provozuje celkem 4 pobočky v Moravskoslezském kraji a uvažuje o otevření dalších. Přinášíme Vám
rozhovor s úspěšným podnikatelem a zároveň prvním a jediným franšízantem druhé generace,
Janem Ostrým.
Jaká byla Vaše cesta k McDonald´s?
Začátky McDonald´s v ČR si pamatuji
už jako dítě. Můj táta totiž jakožto jeden
z prvních franšízantů (licenční partneři
McDonald’s provozující jednotlivé restaurace) otevíral první restauraci v Ostravě.
Od té doby jsem se v tomto prostředí
pohyboval prakticky pořád. Po dostudování vysoké školy jsem v restauraci začal
pracovat na plný úvazek. Před deseti lety,
po absolvování komplexního tréninku na
franšízanta, který standardně trvá přibližně rok a uchazeč se během něj musí naučit všechno, co s provozováním restaurace i jednotlivými pozicemi v kuchyni
i managementu restaurace souvisí, jsem
se stal provozovatelem své vlastní restaurace. Byla to restaurace v OC Forum Nová
Karolina. Zároveň jsem se stal prvním
a jediným franšízantem druhé generace.
Následně jsem odkoupil i restaurace od
svého táty a dneska už provozuji celkem
4 pobočky McDonald’s. Hned 3 z toho
jsou v Ostravě, jedna v Havířově. Bude-li
to možné, už teď vím, že bych rád otevřel
další provozovny se zlatými oblouky v MS
kraji, příležitostí pro další rozvoj tady vnímám mnoho.
Jaké to je pracovat pod celosvětovou
značkou? Jak moc je patrná americká
firemní kultura ve Vašich pobočkách?
Už samotná historie společnosti McDonald´s, velikost značky a globální působení je obrovskou výhodou pro mě jako
provozovatele. Organizovanost procesů
i zkušenosti z ostatních trhů vytváří podmínky, které výrazně zkracují dobu hledání správných řešení, a tak se i kýžené
výsledky dostavují rychleji. Současně je
to ale taky velký závazek, nereprezentuji jen sám sebe, ale také jednu z nejhodnotnějších značek světa. Za tu dobu, co
působím v McDonald´s, nemám pocit,
že bychom se kulturou nějak výrazně
lišili a byly by patrné prvky americké
kultury. Snad kromě toho, že si v našich
restauracích všichni tykáme. Na druhou
stranu, různé zkušenosti z odlišných
trhů z celého světa, a tedy i amerického,
jsou implementovány do našich interních předpisů.
Prozradíte, jak moc je otevření pobočky
McDonald´s v České republice náročné
po finanční stránce? Po jaké době se
stává profitabilní?
Každé jednotlivé otevření restaurace je
rozdílné. Odvíjí se již od výběru lokality,
záleží také, jestli se jedná o stavbu na zelené louce nebo restaurace bude umístěna
v již stojícím objektu, velikosti pozemku,
počtu parkovacích míst apod. Obecně se
výše celkové investice pohybuje v řádu
desítek milionů korun. Část této sumy hradí společnost McDonald‘s, část franšízant.
Výkonnost dané restaurace opět závisí na
mnoha faktorech, obzvláště v posledních
turbulentních letech. Vzhledem k výši investice je otevření nové provozovny většinou financováno bankovním úvěrem.
V nejlepším případě začne restaurace
vydělávat od jejího otevření. Návratnost
takové investice pro provozovatele se počítá okolo sedmi let.
Pane Ostrý, děkujeme Vám za rozhovor.
A Family Business Under the Golden Arches
In 1993, his dad opened the first McDonald’s branch in Ostrava, and since then he has been a part
of the environment of the most famous fast food chains in the world. After completing his master’s
degree, he joined the restaurant full-time and a few years after that he bought the restaurants
from his father. Today he operates a total of 4 branches in the Moravian-Silesian Region and is
considering to open more. We bring you an interview with a successful entrepreneur and the first
and only second generation franchisee, Jan Ostrý.
What was your journey to McDonald’s?
I remember the beginnings of McDonald’s
in the Czech Republic as a child. My
dad was one of the first franchisees
(McDonald’s license partners operating
individual restaurants) to open the first
restaurant in Ostrava. Since then I have
been in this environment all the time.
42 ǀ POSITIV 3/2022
After graduating from college I started
working in the restaurant full-time. Ten
years ago, I completed a year-long,
complex training for franchises, in which
the candidates learn everything related
to running a restaurant, the individual
positions involved in the kitchen and
restaurant mangagement.
After this
training was completed, I became the
operator of my own restaurant and it
was the restaurant located in Forum
Nová Karolina. At that moment I became
the first and only franchisee of the
second generation. Subsequently, I also
bought the restaurants from my dad, and
today I operate a total of 4 McDonald’s