Nedaleko centra Ostravy se nachází kavárna, která Vás dostane svým jedinečným interiérem. Posedět zde můžete v pohodlných křeslech nebo sedačkách a pochutnat si na celé škále kávových specialit a lahodných dezertů. Součástí této kavárny je výrobna, kde si vlastnoručně vyrábí své dezerty, které pak servírují přímo do vitríny. V tomto zimním období si pro Vás připravili lákavou nabídku, která Vás zahřeje. Můžete se těšit na punč s ovocem, červený svařák nebo horkou čokoládu s marshmallow. Také si pro Vás připravili jedinečnou kávu s názvem „Sladké tajemství“ a nadýchané lívance s ovocem.
Káva Sladké tajemství:
Perníkový sirup 2 cl, horká čokoláda 6 cl, našlehané mléko 1 dcl, doppio, špetka strouhaného zázvoru, smetana ke šlehání, tartaletková drť, skořice celá.
Našleháme mléko, které nalijeme po stěně skla do sklenice, potom přidáme 2 cl perníkového sirupu a 6 cl horké čokolády. Připravíme si doppio, do kterého dáme špetku zázvoru. Nalijeme do sklenice a přidáme vyšlehanou smetanu. Ozdobíme strouhanou tartaletkou a skořicí.
Lívance:
Mléko 700 ml, mouka pšeničná polohrubá 400 g, vejce 2 ks, droždí 20 g, krupicový cukr 40 g, máslo na smažení, sůl.
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Prosátou mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko, špetku soli a zbytek cukru. Promícháme. Takto vzniklé těsto necháme na teplém místě kynout asi 20 minut. Rozpálíme lívanečník nebo pánev a lehce potřeme máslem. Naběračkou na něj naléváme těsto a lívance pečeme po obou stranách do růžova. Na závěr podle libosti ochutíme. Můžeme podávat se zakysanou smetanou, vanilkovým krémem, ozdobit ovocem, šlehačkou či polít ovocnou polevou.
Červený svařák s domácím sirupem:
1 kg cukru, 25 g badyánu (celého), 20 g hřebíčku (celého), 30g skořice (celé), 10 g nové koření (celé), 500 ml voda, kůra z 1 citronu, kůra z 1 pomeranče , 1,5 l suché červené víno.
Do hrnce nasypeme cukr, necháme na sucho a bez míchání rozpustit na středně silném žáru. Jakmile se cukr začne rozpouštět, ztlumíme žár a vyčkáme, až zezlátne. Opatrně na sytě hnědou barvu, takový karamel je poměrně hořký. Zalijeme ho pomalu vodou. Karamel ztvrdne, ale my stále zahříváme až do rozpuštění. Přivedeme k varu. Přidáme koření a kůru, vaříme zhruba 10 minut. Poté necháme v chladu odležet přes noc. Druhý den přecedíme a nalijeme do skleněné láhve.
1,5 l červeného vína nalijeme do nerezové konvice, přidáme 4 cl sirupu, svaříme na trysce. Poté nalijeme do skla a ozdobíme plátkem pomeranče.
Text a foto: Sladké tajemství