STYLE
Co třeba nadýchaný croissant k voňavé kávě? Vydali jsme se za jednou mladou dvojicí, abychom
se dověděli více o jejich zajímavém podnikatelském nápadu i vizi. V několika croissant-pointech už
můžete výsledky jejich práce ochutnat.
Kolik času zabralo vybudovat váš
Croissant house?
Dva roky – prvně jsme pekli ne příliš
podařené kousky jen podle videa z TikToku, pak amatérsky doma, až později
na profesionálních strojích. Absolvovali
jsme i nějaké kurzy a rekonstruovali své
prostory. V květnu jsme otevřeli prodejnu a užasli – za hodinu bylo vyprodáno.
Napřed jsme měli otevřeno jen dva dny
v týdnu, teď je to šest dní a v Avionu prodáváme každý den.
Své hlavní prostory máme v centru, kam
je to pro nás nejblíž a míří tam i dost lidí.
Jejich majitelem je město, a to se snaží
podnikání v této části města podporovat,
i nájem je pro nás přijatelný.
Proč zrovna croissanty?
Hledali jsme něco, co tu ještě není. Kaváren a sladkostí je plno, ale croissant si
dáte častěji a nejlépe s dobrou kávou, tak
se nám to zdálo jako ideální nápad. A zatím v Ostravě nejsou. Chtěli jsme být prv-
ní. Pár poznatků jsme měli z Francie, tam
jsou v oblibě hlavně klasické máslové, ale
tady lidé chtějí hlavně plněné – pistácie,
mascarpone apod. Snažíme se dělat i sezónní náplně. Z Francie teď dovážíme suroviny, hlavně 84% máslo. České suroviny
jsou jiné, nebylo by to ono.
Nedávno jste rozšířili své prostory – byl
to od začátku záměr?
Oslovil nás Avion Shopping Park – zvolili
jsme tam formu prodejního kiosku. Do Avionu směřuje mnoho lidí, víc než do centra.
A někteří jdou už cíleně za námi. V Porubě
spolupracujeme s řeckou kavárnou Meraki
na Hlavní třídě. Dělají výbornou kávu, tam
jsme si pronajali malý prostor – říkáme mu
croissant-point – a tím máme „pobočku“
v další části města. Obdobně bychom chtěli oslovit i další dobré kavárny k oboustranně výhodné spolupráci, včetně podílu na
nájmu. Ve Frýdku-Místku umí báječnou
kávu třeba Kavalo. A káva s croissantem
jdou skvěle dohromady. Další kontakt
máme s Laura Coffee, tím dodáváme do
ZOO a do Svinova, kde mají také kiosek.
V budoucnu uvažujeme o Opavě, protože
je to blízko, nebo o Olomouci, kde je zase
hodně studentů. Sami to ale nezvládneme, tak kdyby si chtěl někdo otevřít franšízu, můžeme se dohodnout.
Pracujeme i na objednávku, firmám můžeme nabídnout catering na jejich akce.
Děláte všechno sami?
Ne, máme tak patnáct brigádníků, jsou to
většinou studenti. Když je přijímáme, hodně
dáme na první dojem. Všechno jsme je naučili, pokud opravdu chtějí pracovat, rychle
se zlepšují. Denně napečou 170 – 200 kusů.
Zkoušíme péct i barevné kousky nebo cronuty. Jsme jako v rodině, je tu vždycky dobrá atmosféra, tak věříme, že to společně
zvládneme.
Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se
vám vaše plány plní.
A Piece of France in Ostrava
How about a fluffy croissant with a cup of delicious coffee? We visited a young couple
to find out more about their interesting business idea and vision. You can already taste
the results of their work in several croissant-points.
How long did it take to build your
Croissant house?
Two years – at first we baked not very
successful pieces just following videos from
TikTok, then amateurishly at home, and later
on with professional machines. We also took
some courses and renovated our premises.
In May we opened the shop and were
amazed – it was sold out in an hour. At first
we were only open two days a week, now it’s
six days and we sell every day in Avion.
We have our main premises in the city centre,
where it’s the closest for us and a lot of people
go there. The city owns it and they are trying
to support the business in that part of town,
therefore the rent is acceptable for us.
Why croissants?
We were looking for something that wasn’t
here yet. There are plenty of cafés and
sweets, but you can’t have a croissant more
often and preferably with a good coffee, so it
seemed like the perfect idea. And so far there
weren’t any in Ostrava. We wanted to be
the first. We had a few insights from France,
where the classic butter ones are popular,
but here people want mainly the ones with
filling - pistachios, mascarpone, etc. We try
to make seasonal fillings as well. We are now
importing ingredients from France, mainly
84% butter. Czech ingredients are different,
it wouldn’t be the same.
You have recently expanded your
premises – was this your intention from
the beginning?
We were approached by Avion Shopping
Park - we chose the form of a sales kiosk
there. Many people go to Avion, more than
to the city centre. And some are already
coming to us on purpose. In Poruba, we work
with the Greek café Meraki on Main Street.
They make excellent coffee, we rented
a small space there – we call it a croissantpoint – and thus we have a “branch” in
another part of the city. Similarly, we would
like to approach other good cafés for
mutually beneficial cooperations, including
a share of the rent. In Frýdek-Místek, for
example, Kavalo makes wonderful coffee.
And coffee and croissant go well together.
We have also contact with Laura Coffee,
and through them we supply to the ZOO
and Svinov train station , where they also
have a kiosk.
In the future we are thinking about Opava
because it is close to Ostrava, or Olomouc,
where there are many students. We can’t
do it alone, so if someone wants to open
a franchise, we can make a deal.
We also do commissions and we can offer
companies catering for their events.
Do you do everything yourself?
No, we have about fifteen temporary workers,
mostly students. We put a lot of emphasis on
first impression when we We teach them
everything and if they really want to work
they can improve quickly. We bake 170 to
200 pieces a day. We are also trying to bake
colored pieces or cronuts. We’re like a family,
and there is always a good atmosphere, so we
believe we can do it together.
Thank you for the interview and we wish all
POSITIV 4/2022 ǀ 75