STYLE

Co třeba nadýchaný croissant k voňavé kávě? Vydali jsme se za jednou mladou dvojicí, abychom

se dověděli více o jejich zajímavém podnikatelském nápadu i vizi. V několika croissant-pointech už

můžete výsledky jejich práce ochutnat.

Kolik času zabralo vybudovat váš

Croissant house?

Dva roky – prvně jsme pekli ne příliš

podařené kousky jen podle videa z TikToku, pak amatérsky doma, až později

na profesionálních strojích. Absolvovali

jsme i nějaké kurzy a rekonstruovali své

prostory. V květnu jsme otevřeli prodejnu a užasli – za hodinu bylo vyprodáno.

Napřed jsme měli otevřeno jen dva dny

v týdnu, teď je to šest dní a v Avionu prodáváme každý den.

Své hlavní prostory máme v centru, kam

je to pro nás nejblíž a míří tam i dost lidí.

Jejich majitelem je město, a to se snaží

podnikání v této části města podporovat,

i  nájem je pro nás přijatelný.

Proč zrovna croissanty?

Hledali jsme něco, co tu ještě není. Kaváren a sladkostí je plno, ale croissant si

dáte častěji a nejlépe s dobrou kávou, tak

se nám to zdálo jako ideální nápad. A zatím v Ostravě nejsou. Chtěli jsme být prv-

ní. Pár poznatků jsme měli z Francie, tam

jsou v oblibě hlavně klasické máslové, ale

tady lidé chtějí hlavně plněné – pistácie,

mascarpone apod. Snažíme se dělat i sezónní náplně. Z Francie teď dovážíme suroviny, hlavně 84% máslo. České suroviny

jsou jiné, nebylo by to ono.

Nedávno jste rozšířili své prostory – byl

to od začátku záměr?

Oslovil nás Avion Shopping Park – zvolili

jsme tam formu prodejního kiosku. Do Avionu směřuje mnoho lidí, víc než do centra.

A někteří jdou už cíleně za námi. V Porubě

spolupracujeme s řeckou kavárnou Meraki

na Hlavní třídě. Dělají výbornou kávu, tam

jsme si pronajali malý prostor – říkáme mu

croissant-point – a tím máme „pobočku“

v další části města. Obdobně bychom chtěli oslovit i další dobré kavárny k oboustranně výhodné spolupráci, včetně podílu na

nájmu. Ve Frýdku-Místku umí báječnou

kávu třeba Kavalo. A káva s croissantem

jdou skvěle dohromady. Další kontakt

máme s Laura Coffee, tím dodáváme do

ZOO a do Svinova, kde mají také kiosek.

V budoucnu uvažujeme o Opavě, protože

je to blízko, nebo o Olomouci, kde je zase

hodně studentů. Sami to ale nezvládneme, tak kdyby si chtěl někdo otevřít franšízu, můžeme se dohodnout.

Pracujeme i na objednávku, firmám můžeme nabídnout catering na jejich akce.

Děláte všechno sami?

Ne, máme tak patnáct brigádníků, jsou to

většinou studenti. Když je přijímáme, hodně

dáme na první dojem. Všechno jsme je naučili, pokud opravdu chtějí pracovat, rychle

se zlepšují. Denně napečou 170 – 200 kusů.

Zkoušíme péct i barevné kousky nebo cronuty. Jsme jako v rodině, je tu vždycky dobrá atmosféra, tak věříme, že to společně

zvládneme.

Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se

vám vaše plány plní.

A Piece of France in Ostrava

How about a fluffy croissant with a cup of delicious coffee? We visited a young couple

to find out more about their interesting business idea and vision. You can already taste

the results of their work in several croissant-points.

How long did it take to build your

Croissant house?

Two years – at first we baked not very

successful pieces just following videos from

TikTok, then amateurishly at home, and later

on with professional machines. We also took

some courses and renovated our premises.

In May we opened the shop and were

amazed – it was sold out in an hour. At first

we were only open two days a week, now it’s

six days and we sell every day in Avion.

We have our main premises in the city centre,

where it’s the closest for us and a lot of people

go there. The city owns it and they are trying

to support the business in that part of town,

therefore the rent is acceptable for us.

Why croissants?

We were looking for something that wasn’t

here yet. There are plenty of cafés and

sweets, but you can’t have a croissant more

often and preferably with a good coffee, so it

seemed like the perfect idea. And so far there

weren’t any in Ostrava. We wanted to be

the first. We had a few insights from France,

where the classic butter ones are popular,

but here people want mainly the ones with

filling - pistachios, mascarpone, etc. We try

to make seasonal fillings as well. We are now

importing ingredients from France, mainly

84% butter. Czech ingredients are different,

it wouldn’t be the same.

You have recently expanded your

premises – was this your intention from

the beginning?

We were approached by Avion Shopping

Park - we chose the form of a sales kiosk

there. Many people go to Avion, more than

to the city centre. And some are already

coming to us on purpose. In Poruba, we work

with the Greek café Meraki on Main Street.

They make excellent coffee, we rented

a small space there – we call it a croissantpoint – and thus we have a “branch” in

another part of the city. Similarly, we would

like to approach other good cafés for

mutually beneficial cooperations, including

a share of the rent. In Frýdek-Místek, for

example, Kavalo makes wonderful coffee.

And coffee and croissant go well together.

We have also contact with Laura Coffee,

and through them we supply to the ZOO

and Svinov train station , where they also

have a kiosk.

In the future we are thinking about Opava

because it is close to Ostrava, or Olomouc,

where there are many students. We can’t

do it alone, so if someone wants to open

a franchise, we can make a deal.

We also do commissions and we can offer

companies catering for their events.

Do you do everything yourself?

No, we have about fifteen temporary workers,

mostly students. We put a lot of emphasis on

first impression when we We teach them

everything and if they really want to work

they can improve quickly. We bake 170 to

200 pieces a day. We are also trying to bake

colored pieces or cronuts. We’re like a family,

and there is always a good atmosphere, so we

believe we can do it together.

Thank you for the interview and we wish all

POSITIV 4/2022 ǀ 75