STYLE

Lívance: Mléko 700 ml, mouka pšeničná polohrubá 400 g, vejce 2 ks,

droždí 20 g, krupicový cukr 40 g, máslo na smažení, sůl.

Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Prosátou mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko, špetku soli a zbytek cukru.

Promícháme. Takto vzniklé těsto necháme na teplém místě kynout

asi 20 minut. Rozpálíme lívanečník nebo pánev a lehce potřeme

máslem. Naběračkou na něj naléváme těsto a lívance pečeme po

obou stranách do růžova. Na závěr podle libosti ochutíme. Můžeme podávat se zakysanou smetanou, vanilkovým krémem, ozdobit

ovocem, šlehačkou či polít ovocnou polevou.

Pancakes: 700 ml Milk, 400 g Semi-coarse wheat flour, 2 Eggs, 20 g

Yeast, 40 g Sugar, Butter for frying, Salt.

Prepare a sourdough starter with yeast, a tablespoon of sugar,

a tablespoon of flour and a little lukewarm milk. Put the sifted flour into a

bowl, add the starter, the eggs, the remaining lukewarm milk, a pinch of

salt and the rest of the sugar. Mix. Let the dough rise in a warm place for

about 20 minutes. Heat a frying pan or a griddle and brush lightly with

butter. Using a ladle, pour the batter onto it and bake the pancakes until

golden brown on both sides. Finally, season as desired. Serve with sour

cream, vanilla cream, garnish with fruit, whipped cream or fruit topping.

Červený svařák s domácím sirupem:

1 kg cukru, 25 g badyánu (celého), 20 g hřebíčku (celého), 30g skořice (celé), 10 g nové koření

(celé), 500 ml voda, kůra z 1 citronu, kůra z 1 pomeranče , 1,5 l suché červené víno.

Do hrnce nasypeme cukr, necháme na sucho

a bez míchání rozpustit na středně silném žáru.

Jakmile se cukr začne rozpouštět, ztlumíme žár

a vyčkáme, až zezlátne. Opatrně na sytě hnědou

barvu, takový karamel je poměrně hořký. Zalijeme

ho pomalu vodou. Karamel ztvrdne, ale my stále

zahříváme až do rozpuštění. Přivedeme k varu.

Přidáme koření a kůru, vaříme zhruba 10 minut.

Poté necháme v chladu odležet přes noc. Druhý

den přecedíme a nalijeme do skleněné láhve.

1,5 l červeného vína nalijeme do nerezové konvice, přidáme 4 cl sirupu, svaříme na trysce. Poté

nalijeme do skla a ozdobíme plátkem pomeranče.

Red mulled wine with homemade syrup:

1 kg Sugar, 25 g Star anise (whole)

20 g Cloves (whole), 30 g Cinnamon (whole), 10 g

Allspice (whole), 500 ml water, Zest of 1 lemon,

Zest of 1 orange, 1,5 l Dry red wine.

Pour the sugar into a saucepan, let it dissolve over

medium heat without stirring. Once the sugar

begins to dissolve, turn down the heat and wait

until it turns golden. Be careful not to let the

caramel turn a deep brown colour, as it is quite

bitter. Slowly pour water over it. The caramel

hardens, but we keep heating until it melts. Bring

to the boil. Add the spices and zest, cook for about

10 minutes. Then refrigerate overnight. The next

day, strain and pour into a glass bottle.

Pour 1,5 cl of red wine into a stainless steel jug,

add 4 cl of syrup, boil on a nozzle. Then pour into

the glass and garnish with an orange slice.

POSITIV 4/2022 ǀ 77