A table citoyens!
REGION
Ke stolu, občané!
Již tři roky je 1st International School of Ostrava součástí mezinárodního projektu A table citoyens!
De la Culture alimentaire européenne aux enjeux humanitaires. Projekt je financován z programu
Erasmus+ a jsou do něj zapojeny školy z Francie, Španělska, Rumunska a Litvy.
Cílem tohoto partnerství je umožnit rozvoj a posílení mezinárodní spolupráce,
sdílet a porovnávat myšlenky, nápady
a metody. Tematicky nejde jen o oblast
gastronomie těchto zemí a poznávání lokálních produktů, ale také obecně
o problematiku zdravé výživy a prevenci
poruch příjmu potravy. Skrze gastronomii
tak studenti poznají různé tradice, kulturu
a zvyky daných zemí a zlepšují si komunikaci vedle angličtiny v dalším cizím jazyce,
a to ve francouzštině a španělštině.
Na konci dubna 2022 se v Ostravě poprvé
za tři roky trvání projektu setkaly školy všech
pěti účastnických zemí najednou, což bylo
velkým vyústěním této intenzivní spoluprá-
ce. Zahraničním kolegům jsme představili
potraviny a produkty spojené nejen s Moravskoslezským regionem. Zavítali jsme do
výrobny štramberských uší, do olomoucké
čokoládovny Zora, vyslechli jsme poutavou
přednášku o unikátní limonádě Kofola, seznámili se s výrobou piva. Velkým zážitkem
byla návštěva Dolní oblasti Vítkovice s jejich
zemědělským muzeem a s večerním opékáním českých špekáčků.
V rámci tohoto projektu naši čeští studenti
průběžně navštívili rumunské město Ploiesti, francouzské Nantes, litevský Alytus
a španělské městečko Puerto Lumbreras,
z kterých si odnesli rovněž spoustu zajímavých, nejen gastronomických, podně-
tů. Studenti díky těmto výjezdům pronikají do oblastí klíčových pro mezinárodní
vzdělávání, jako jsou inkluze a diverzita,
participace, flexibilita a inovace.
Školy, které si vytvářejí mezinárodní sítě,
zvyšují přenos znalostí a výzkumu a také
potenciál svých studentů. Internacionalizace vzdělávání je důležitým přínosem
pro rozvoj vzdělávání a budování sociálního a ekonomického potenciálu.
Velkým benefitem neformálního vzdělávání je v neposlední řadě schopnost rozvoje celé osobnosti studenta, tedy i jeho
emocí a hodnot.
A Table Citoyens! To the Table, Citizens!
For three years now, the 1st International School of Ostrava has been a part of the international
project A table citoyens! De la culture alimentaire européenne aux enjeux humanitaires
(From European food culture to humanitarian issues). The project is funded by the Erasmus+
programme and involves schools from France, Spain, Romania and Lithuania.
The purpose of this partnership is to enable
the development and strengthening of
international cooperation to share and
compare ideas, opinions, and methods.
Thematically, it is not only about
the gastronomy of these countries and
learning about local products but also
about the issue of healthy eating and
the prevention of eating disorders in
general. Through gastronomy, students
learn about the different traditions,
cultures and customs of the countries
and improve their communication in
a foreign language in addition to English,
namely French and Spanish.
At the end of April 2022, the schools of all
five participating countries met in Ostrava
for the first time in the three years of
the project, which was a great outcome of
this deep cooperation. We introduced our
colleagues to food and products related not
only to the Moravian-Silesian Region. We
visited the Štramberk ears factory; the Zora
chocolate factory in Olomouc; we listened
to an engaging lecture about the unique
Kofola soda and got acquainted with beer
production. Another great experience was
a visit to the Lower Vítkovice area with
their agricultural museum and an evening
roasting of Czech ‘špekáček’ sausages.
As part of this project, our Czech students
then visited the Romanian city of Ploiesti,
French Nantes, Lithuanian Alytus, and
the Spanish town of Puerto Lumbreras, from
which they also received many interesting
incentives that were not just gastronomic.
Because of these trips, students get to know
key areas for international education such
as inclusion and diversity, participation,
flexibility and innovation.
Schools that create international
networks increase the transfer of
knowledge and research as well as
the potential of their students. The
internationalization
of
education
is an important contribution to
the development of education and
the building of social and economic
potential. Finally, the great benefit
of informal education is the ability
to develop the entire personality of
the student, which means their emotions
and values.
Text a foto: Petra Helebrantová
POSITIV 2/2022 ǀ 67