Recept s chutí kraje
Malý kousek Belgie v hrnci
Tradiční mušle na víně
Ingredience pro 4 osoby:
3 kg čerstvých slávek, 4 dl suchého bílého vína, 150 g másla,
50 g oloupané šalotky, 0,5 cl vinného bílého octa, petržel hladkolistá,
čerstvý tymián, 3 bobkové listy, pepř, sůl
David Girten
Majitel restaurace
La Petite Conversation
David Girten, původem z belgického Lutychu,
již více než 10 let provozuje restauraci La Petite
Conversation, která se už neodmyslitelně stala
součástí ostravského centra. LaPeCo, jak mu
říkají jeho zákazníci, začínalo jako malé bistro,
postupem času se však rozrostlo v restauraci
a pravidelně zve své zákazníky na belgickou
specialitu moules–frites, mušle s hranolkami.
V Belgii existuje mnoho způsobů přípravy mušlí,
např. na pivě či s modrým sýrem. Zákazníci
LaPeCo si však oblíbili tradiční recept mušlí
na víně, podávané s pravými domácími belgickými hranolkami, salátkem a čerstvou bagetkou,
kterou si pak zákazníci s oblibou namáčejí
do vývaru z mušlí. Mušle se v LaPeCo servírují
do tradičních hrnců, díky kterým se krásně
propojí všechny chutě a vůně.
David Girten
Owner
of La Petite Conversation
David Girten, originally from Lutych, Belgium,
has been running the restaurant La Petite
Conversation in the Ostrava city centre for
more than ten years. LaPeCo, so called by
regular customers, started as a small bistro
- but over time has grown into a restaurant
and regularly invites its customers to the
Belgian specialty moules-frites, mussels and
fries. In Belgium, there are many ways to
prepare mussels, such as with beer or blue
cheese. However, LaPeCo customers prefer
the traditional recipe for mussels in white
wine-served with real home-made Belgian
fries, a small salad and fresh baguette.
Customers like to dip the baguette in the
mussel broth. At LaPeCo, mussels are served
in traditional pots, thanks to which all tastes
and aromas are beautifully united and spread.
86 ǀ POSITIV 2/2021
Postup přípravy:
Slávky ve studené vodě pečlivě očistíme. Ve velkém hrnci (alespoň 8 l, aby
měly mušle dost prostoru pro otevření) rozehřejeme máslo a zpěníme
do měkka šalotku. Přidáme bobkový list, špetku petržele, tymián a pepř. Vše
zalijeme vínem a pokapeme vinným octem. Směs přivedeme k varu a necháme probublat. Oheň zapneme na maximum, do hrnce přidáme mušle
a necháme pod pokličkou dusit cca 2–3 min, poté promícháme a opět dusíme cca 2 min, dokud se neotevřou všechny mušle. Nakonec posypeme
nakrájenou petrželí.