BUSINESS INTERVIEW

Do nových technologií a vybavení jste investovali

i v minulosti. Které další projekty se Vám podařilo

dokončit?

V uplynulých letech jsme dokončili hned několik projektů.

Patří mezi ně instalace výkonnějšího odsávání pořezové

linky, které snížilo prašnost a znečištění strojů a navýšilo

technickou dosažitelnost. Instalovali jsme také nové hlavní rozmítací pily, čímž se výkon pořezové linky zvýšil až

o 60 procent. Významnou změnou byla dále instalace pěti

nových zařízení na 3D měření kulatiny ve skladu i před

vstupem do pořezové linky. Výsledkem je přesnější měření

tvaru a rozměrů kulatiny a následné řízení řezání tak, aby

byla dosažena nejvyšší možná výtěžnost. Instalovali jsme

rovněž systém rekuperace odpadního tepla sušicích komor, neboť udržitelnost a ekologie hrají ve všech společnostech skupiny Mayr-Melnhof Holz velmi důležitou roli.

Díky těmto opatřením se objem vyrobeného řeziva zvýšil

o 9,5 procenta.

vzdělání je základ,

“ Pořádné

nedá se ošidit.

”

Prozradila jste nám, že na konci prázdnin odcházíte

do důchodu. Jaké rady nyní předáváte svému

nástupci?

Jednak ho seznamuji se všemi agendami, za které

odpovídám. Patří mezi ně finance, personalistika, logistika a expedice, právní záležitosti, vztahy s veřejností, IT, controlling nákupu kulatiny a celková správa

podniku. A také mu předávám veškeré své znalosti

a zkušenosti, které jsem zde v průběhu své praxe

načerpala a které se týkají právě dřevozpracujícího

průmyslu, protože ani můj nástupce nebude z dřevařské branže.

Co byste obecně poradila mladým lidem, kteří

by jednou chtěli zastávat řídicí funkci ve velké

a významné, nejen výrobní společnosti? Na co by

neměli zapomínat a čím by se měli řídit?

Doporučila bych jim, aby byli všeobecně zvídaví a zvědaví. Aby hodně četli, díky čemuž se naučí vstřebávat

množství informací a budou je umět lépe vyhodnocovat.

Neměli by se bát udělat si na věci svůj vlastní názor ani

klást si často otázku proč? Dle mého názoru také není

příliš dobré během svého vzdělávání postupovat tak, že

budu a priori vylučovat či odmítat poznatky, které se mi

v daný moment mohou jevit pro budoucí profesní praxi

zbytečné. Ba naopak, zjistila jsem, že praktický život je

mozaika, jejíž kousíčky se vám daří lépe či hůře, rychleji či pomaleji skládat. Když ty kousíčky máte, a ony se

vám v pravou chvíli vynoří, a použijete je, tak to je to

pravé. Jinými slovy – pořádné vzdělání je základ, nedá se

ošidit. K tomu patří samozřejmě dobrá znalost alespoň

jednoho cizího jazyka, lépe dvou. Velmi důležitý je rovněž nefalšovaný dobrý vztah k lidem. A pěstujte si životní

energii, protože ten, kdo chce vést, ji hodně potřebuje

nejen pro sebe, ale musí ji šířit i do svého okolí.

Na závěr si dovolíme otázku na odlehčení. Které místo

byste v Moravskoslezském kraji doporučila a které

regionální jídlo máte nejraději?

V Moravskoslezském kraji se mi velmi líbí oblast na hranicích se Slovenskem, konkrétně ta část Beskyd, která

hraničí s Kysucemi, Hrčava apod. Mým nejoblíbenějším

jídlem je pečená kachna, ale ta asi není typicky regionální. Takže možná by se za regionální daly považovat

bramborové placky z nahrubo nastrouhaných brambor, Text:

redakce

téměř bez mouky, upečené na sádle a potřené česnekem (smích).

Foto:

Paní Wagnerová, děkujeme Vám za rozhovor.

Jiří Staněk,

redakce

POSITIV 2/2021 ǀ 11