BUSINESS INTERVIEW
Do nových technologií a vybavení jste investovali
i v minulosti. Které další projekty se Vám podařilo
dokončit?
V uplynulých letech jsme dokončili hned několik projektů.
Patří mezi ně instalace výkonnějšího odsávání pořezové
linky, které snížilo prašnost a znečištění strojů a navýšilo
technickou dosažitelnost. Instalovali jsme také nové hlavní rozmítací pily, čímž se výkon pořezové linky zvýšil až
o 60 procent. Významnou změnou byla dále instalace pěti
nových zařízení na 3D měření kulatiny ve skladu i před
vstupem do pořezové linky. Výsledkem je přesnější měření
tvaru a rozměrů kulatiny a následné řízení řezání tak, aby
byla dosažena nejvyšší možná výtěžnost. Instalovali jsme
rovněž systém rekuperace odpadního tepla sušicích komor, neboť udržitelnost a ekologie hrají ve všech společnostech skupiny Mayr-Melnhof Holz velmi důležitou roli.
Díky těmto opatřením se objem vyrobeného řeziva zvýšil
o 9,5 procenta.
vzdělání je základ,
“ Pořádné
nedá se ošidit.
”
Prozradila jste nám, že na konci prázdnin odcházíte
do důchodu. Jaké rady nyní předáváte svému
nástupci?
Jednak ho seznamuji se všemi agendami, za které
odpovídám. Patří mezi ně finance, personalistika, logistika a expedice, právní záležitosti, vztahy s veřejností, IT, controlling nákupu kulatiny a celková správa
podniku. A také mu předávám veškeré své znalosti
a zkušenosti, které jsem zde v průběhu své praxe
načerpala a které se týkají právě dřevozpracujícího
průmyslu, protože ani můj nástupce nebude z dřevařské branže.
Co byste obecně poradila mladým lidem, kteří
by jednou chtěli zastávat řídicí funkci ve velké
a významné, nejen výrobní společnosti? Na co by
neměli zapomínat a čím by se měli řídit?
Doporučila bych jim, aby byli všeobecně zvídaví a zvědaví. Aby hodně četli, díky čemuž se naučí vstřebávat
množství informací a budou je umět lépe vyhodnocovat.
Neměli by se bát udělat si na věci svůj vlastní názor ani
klást si často otázku proč? Dle mého názoru také není
příliš dobré během svého vzdělávání postupovat tak, že
budu a priori vylučovat či odmítat poznatky, které se mi
v daný moment mohou jevit pro budoucí profesní praxi
zbytečné. Ba naopak, zjistila jsem, že praktický život je
mozaika, jejíž kousíčky se vám daří lépe či hůře, rychleji či pomaleji skládat. Když ty kousíčky máte, a ony se
vám v pravou chvíli vynoří, a použijete je, tak to je to
pravé. Jinými slovy – pořádné vzdělání je základ, nedá se
ošidit. K tomu patří samozřejmě dobrá znalost alespoň
jednoho cizího jazyka, lépe dvou. Velmi důležitý je rovněž nefalšovaný dobrý vztah k lidem. A pěstujte si životní
energii, protože ten, kdo chce vést, ji hodně potřebuje
nejen pro sebe, ale musí ji šířit i do svého okolí.
Na závěr si dovolíme otázku na odlehčení. Které místo
byste v Moravskoslezském kraji doporučila a které
regionální jídlo máte nejraději?
V Moravskoslezském kraji se mi velmi líbí oblast na hranicích se Slovenskem, konkrétně ta část Beskyd, která
hraničí s Kysucemi, Hrčava apod. Mým nejoblíbenějším
jídlem je pečená kachna, ale ta asi není typicky regionální. Takže možná by se za regionální daly považovat
bramborové placky z nahrubo nastrouhaných brambor, Text:
redakce
téměř bez mouky, upečené na sádle a potřené česnekem (smích).
Foto:
Paní Wagnerová, děkujeme Vám za rozhovor.
Jiří Staněk,
redakce
POSITIV 2/2021 ǀ 11