Kvalitní víno
Zámecký vinný sklep Klimkovice
STYLE
Klimkovický zámek v renesančním slohu hostí krásný vinný sklep.
Stačí jen sejít několik schodů dolů a jste v jiném světě.
Zámecký vinný sklep
Cílem přestavby bylo „přeměnit“ kotelnu opět na sklep, tentokrát
vinný. Přestavba postupovala pomalu, s důrazem na zachování
původních konstrukcí a kvalitní zpracování jednotlivých detailů.
Postupně se podařilo vybudovat zcela nové vstupní schodiště,
degustační místnosti, prostory na archivaci vín, spojovací chodby,
nový vstup do sklepa a technické zázemí.
Součástí sklepa je archív na cca 15 000 lahví vín, na jehož vybudování
bylo spotřebováno asi 9 000 starých cihel. Rekonstruované prostory
jsou doplněny praktickými a zároveň krásnými díly uměleckého
kováře Jana Světlíka. Sklep nabízí: řízené degustace vín – pravidelné
degustace s vinaři nebo pod vedením someliéra sklepa.
Archivace - podzemní prostory, ve kterých je temno, stálá teplota
a vlhkost, zaručují vynikající podmínky pro archivaci. Celkem je
postaveno 122 boxů s kapacitou 30 – 600 lahví. Boxy jsou uzamykatelné stylovou mříží, která je označena jménem majitele.
Akce - prostory vinného sklepa jsou skvělým místem pro obchodní
jednání, rodinnou oslavu, školní sraz nebo posezení s přáteli. Sklep
nabízí cca 1 600 lahví vína od více než 20 špičkových moravských
vinařů, nealko hroznové mošty a teplé i studené občerstvení.
High Quality Wine
Chateau Wine Cellar Klimkovice
Renaissance–style Chateau Klimkovice houses a fine wine cellar.
Walk down a few steps and you enter another world.
Chateau Wine Cellar
The aim of the renovation was to turn a dated boiler–room back into
a fine cellar. A wine cellar in this case. The renewal was slow,
taking good care of the original constructions and features as well
as the details in the high-quality craftsmanship. Step by step, they’ve
built a brand new stairway, tasting chambers, a room to keep
archive wines, corridors, a new entrance and technical facilities.
The wine cellar includes a wine archive built with about 9,000 old
bricks to house app. 15,000 bottles of wine. Renewed rooms are
decorated with practical and beautiful artwork by blacksmith Jan
Světlík. You can also try guided dégustation (appreciative tasting)
of wine with vintners or the sommelier of the wine cellar.
Sommeliér sklepa doporučuje vyzkoušet
např. „milerku“ z Vinařství Trpělka & Oulehla.
Na zdraví!
Víno světle zelenožlutého šatu, s ovocitě svěží vůní a typicky
odrůdovým aroma (bělomasé broskve, angrešt). Živá
kyselinka na patře v kombinaci s lehkou minerální stopou
v dochuti dělá z tohoto vína ideálního společníka letnímu
stolování. Doporučujeme k letním zeleninovým salátům
s olivovým olejem a čerstvými bylinkami, skvěle doprovází
grilovanou drůbež s kuskusem, vynikne v kombinaci
s tradičním štrůdlem. Snoubí se výborně s pařenými
a uze-nými sýry(Koliba, provolone….).
MÜLLER THURGAU | 2016
moravské zemské víno / suché
obec: Dolní Kounice
trať: Šibeniční hora
cukr: 2.6 g/l
kyseliny: 6,5 g/l
alk.: 11,5 %
obj.: 0,75 l
The wine archive: dark underground rooms with a constant temperature and humidity provide excellent conditions to store wines.
The archive houses 122 boxes with a capacity of 30-600 bottles.
The boxes lock with stylish bars with the name of the owner.
Events: the wine cellar is a great place to hold business entertainment, family celebrations, school reunions, parties with friends,
etc. The wine cellar offers about 1,600 bottles of wines from over
20 top Moravian winemakers, non-alcoholic grape ciders, and hot
and cold refreshment.
The sommelier of the wine cellar recommends
tasting Miller by vintners Trpělka & Oulehla.
Cheers!
A light yellow-green clad wine with the light smell of fresh fruit
and plant-variety flavour (white flesh peach and gooseberry).
A vivid trace of soft sourness combined with mineral tinge
in the aftertaste make this wine an excellent companion to
summer dining. The wine goes best with vegetable salads
with olive oil and fresh herbs; with grilled poultry and couscous; it tastes delicious with traditional apple strudel, and
you will enjoy it with steamed or smoked cheeses (Koliba,
Provolone, etc.).
MÜLLER THURGAU | 2016
Moravian Local Wine / Dry
Village: Dolní Kounice
Vineyard: Šibeniční hora
Sugar: 2.6 g/l
Acids: 6,5 g/l
Text & foto:
Alc.: 11,5 %
Vladimír Rimmel,
Vol.: 0,75 l
www.vinnysklep-klimkovice.com
POSITIV 1/2018
|
67