BUSINESS
vzrušující a plné adrenalinu. Trávíte spoustu času se
svými kolegy, někteří se stanou vaší druhou rodinou. Je
to také lifestyle, kde vždy toužíte po dokonalosti, zvláště když pracujete na špičkové úrovni. Nejlepší hotely
a nejlepší restaurace nejsou drahé jen proto, aby byly
drahé. Jsou drahé, protože zaměstnanci mají úžasné
znalosti a dovednosti získané v průběhu let.
ale poskytly mi i konkurenční výhodu, díky které jsem
pak mohl vyjednávat o výši platu. Už na 1st International School of Ostrava jsem se naučil španělsky na velmi
vysoké úrovni. Když jsem se stal supervizorem ve stewardingu, řídil jsem tým třiceti lidí, kteří mluvili převážně španělsky a jen trochu anglicky. Díky znalosti jejich
jazyka jsem byl schopen efektivně tým vést.
Dobré známky nikdy nejsou na škodu,
“pokud
se chcete dostat na vysněnou
univerzitu, ale mou velkou výhodou
jistě byla mezinárodní maturita
IB Diploma Programme.
”
Na které univerzitě jste studoval? A co je zapotřebí
k tomu, aby se český student na takovou
univerzitu dostal?
Studoval jsem mezinárodní management hoteliérství
na Oxford Brookes University, která je v současnosti
10. nejlepší univerzitou na světě v oblasti hotelnictví
a cestovního ruchu. Dobré známky nikdy nejsou na
škodu, pokud se chcete dostat na vysněnou univerzitu,
ale mou velkou výhodou jistě byla mezinárodní maturita IB Diploma Programme, kterou jsem získal svým
studiem na 1st International School of Ostrava a samozřejmě výborná znalost anglického jazyka. Stejně jako
mé středoškolské studium, tak i mé studium univerzitní v Oxfordu nebylo primárně o získávání vědomostí,
jako spíše o kritickém myšlení, o vyhledávání informací
a práci s nimi, o vyvážené argumentaci, hledání a vytváření souvislostí.
Protože jsem byl těmto věcem
“otevřený
a snažil jsem se naučit
od každé pozice něco nového, získal
jsem neuvěřitelný soubor vědomostí
a schopností, což ze mě dělá jednoho
z nejvšestrannějších provozních ve sféře
hoteliérství na celém světě.
”
Jak vypadá profil absolventa takového oboru?
Co jste si ze svého studia odnesl do profese,
kterou vykonáváte?
Nejdůležitější bylo naučit se programovat, pracovat
s programy MS Word, Excel, zdokonalit si prezentační dovednosti v Powerpointu a Prezi, studovat jazyky,
umět psát eseje. Kromě základních akademických
předmětů je velmi důležité být empatický a naučit se
číst v lidech a situacích. Špičková univerzita není vždy
špičková kvůli nejúžasnějším prostorům. Když jsem na
univerzitu nastoupil, byly její budovy ve špatném stavu. Co ji katapultovalo na vrchol, jsou kontakty a lidé,
se kterými pracují. Jiné univerzity v Británii se stejným
oborem tyto příležitosti nenabízejí. Na mém předchozím pracovišti asistenta manažera stewardingu jsem
měl na starosti vytváření nových standardů napříč celým hotelem a jeho různými odděleními. Moje schopnosti nabyté studiem mi umožnily být nejen efektivní,
Co odlišuje hoteliéra od opravdu dobrého hoteliéra?
Je důležité být všestranný a ovládat všechny profese, které hoteliérství zahrnuje. Za svou praxi
jsem pracoval napříč různými odděleními, divizemi i nemovitostmi. Je důležité být tomu otevřený
a ochotný se učit. Ve vědomostech je skryta síla.
Může to znamenat rozdíl mezi výborným a výjimečným zaměstnancem. Pracoval jsem v kuchyních jako šéfkuchař, v restauraci jsem pracoval jako
hostitel, čí šník i pomocný čí šník, organizátor akcí,
sommelier, v hotelech jsem pracoval jako domovník, ostraha, ve službách pro hosty, na recepci, jako
čí šník v jídelně. Protože jsem byl těmto věcem otevřený a snažil jsem se naučit od každé pozice něco
nového, získal jsem neuvěřitelný soubor vědomostí a schopností, což ze mě dělá jednoho z nejvšestrannějších provozních ve sféře hoteliérství na
celém světě. Vždy, když se naskytla příležitost něco
se naučit, plně jsem ji využil. Všechny tyto zkušenosti jsou užitečné, protože jako supervizor, který
má na starosti hotelový provoz, rozumím tomu, čím
si mí členové týmu procházejí. Teoretické znalosti
vám zde nevystačí. Všechno je o rovnováze. A samozřejmě nezbytnou dovedností je ovládat angličtinu na výborné úrovni.
Martine, děkujeme Vám za rozhovor.
Text: redakce
Foto: ISO
www.positiv.cz ǀ 21