STYL
Recept s chutí kraje
Šéfkuchař Marek Rauvolf
Původně nechtěl být kuchařem, ale hercem, což nevyšlo. Skončil v hotelu
Intercontinental, kde se učil na kuchaře. V tomto 5* hotelu si práci
kuchaře zamiloval a dostal šanci zúčastnit se soutěže Gastro Junior,
kde vyhrál a další rok vítězství zopakoval. Stal se tedy dvojnásobným
mistrem ČR. Následovala stáž v hotelu U Prince na Staroměstském
náměstí, Obecním domě v Praze a francouzské restauraci
Flambée. Pro síť restaurací Pizza Coloseum pracuje již 11 let
a poslední rok působí také ve Viktorce.
Chef Marek Rauvolf
Originally, he wanted to be an actor, not a chef, but that
didn't work out. He ended up at the Intercontinental
Hotel, where he trained as a chef. He fell in love with
his job in this five-star hotel and got the chance to
participate in the gastro junior competition, which
he won and repeated his victory the following
year, becoming the Czech champion twice.
This was followed by an internship at the Hotel
U Prince on Old Town Square, the Municipal
House in Prague and the French restaurant
Flambée. He has been working for the Pizza
Coloseum restaurant chain for eleven years. He
has been also working in the Viktorka restaurant
for the last year.
Kachní prsa s kaštanovým
pyré, bramborové krokety
s mandlemi, grilovaný pak choi,
teriyaki omáčka, sezam
Ingredience: Kachní prsa 250 g, sůl, pepř, tymián,
máslo 35 g, olej řepkový 50 ml, brambory 200 g,
mandle loupané 20 g, vejce 2 ks, panko strouhanka
20 g, pak choi salát 120 g, kaštany vařené 30 g, petržel
kořenová 50 g, smetana 31% 80 ml, šalotka 20 g,
feferonky 5 g, česnek 3 g, Kikkoman sójová omáčka 50 ml,
med 50 g, zázvor 5 g, sezamový olej 20 ml, rýžový ocet
15 ml, sezam 3 g, uzené baby brambory 15 g
Postup přípravy: Kachní prsa očistíme a nařežeme horní část
s tukem na kříž. Prso okořeníme solí a pepřem, přidáme tymián
a kousek másla. Dáme do vakuovacího sáčku a vytáhneme veškerý
vzduch. Prso připravujeme metodou sous vide při teplotě 64 stupňů
1,5 hodiny. Maso vyjmeme ze sáčku a grilujeme na barvu pouze na tukové
části do zlatova. Pak choi spaříme v horké vodě a poté přendáme do ledové
lázně. Následně grilujeme na olivovém oleji s trochou soli.
Šalotku nakrájíme na kousky, přidáme feferonky, zázvor, česnek a na sezamovém oleji
krátce orestujeme, přidáme rýžový ocet, sójovou omáčku, med a svaříme. Na konci přidáme do
omáčky uzené baby brambory a vše rozmixujeme na hladký krém. Sezamové semínko opražíme na
sucho na pánvi. Brambory uvaříme nebo upečeme ve slupce, po vychladnutí propasírujeme a přidáme tymián, sůl, pepř, na sucho opražené plátky mandlí, vejce a důkladně promícháme. Vyválíme kuličky, které obalíme
v rozšlehaném vajíčku a poté v panko strouhance. Nakonec smažíme v řepkovém oleji do zlaté barvy.
110 ǀ POSITIV 1/2022