REGION

Ostrava je městem

vzdělanosti a sportu

Náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmannová

je vystudovaná amerikanistka, která před vstupem

do politiky vyučovala na univerzitě. Vzdělávání se věnuje

i na radnici, kde má na starosti školství a sport.

Vážená paní náměstkyně, Ostrava je nejen v rámci České republiky výjimečná tím, jak podporuje nadané a talentované děti a studenty. Můžete ho trochu přiblížit?

Velkým odborným a mediálním tématem minulých let

byla sociální inkluze a podpora žáků s handicapem nebo

pocházejících ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Ostrava se sociální inkluzi věnuje dlouhodobě a vcelku

úspěšně. Na stranu druhou, už naši předchůdci si byli vědomi toho, že má-li se Ostrava někam posunout a držet

krok s ostatními městy, musí rozvíjet průmysl s přidanou

hodnotou a moderními technologiemi a podporovat nadané žáky a studenty. Chceme, aby je nejenom rodina,

ale i škola a prostředí, motivovalo a podporovalo v jejich

talentech, protože oni nám pak za několik let budou přinášet do života vyšší ekonomickou a kulturní přidanou

hodnotu a zlepšovat renomé našeho města a regionu.

Systematicky podporujeme speciálním dotačním programem výuku cizích jazyků na ostravských základních

školách, poskytujeme prospěchová stipendia nadaným

Ostravanům, kteří studují na prestižních zahraničních univerzitách. Naší vlajkovou lodí v tomto je program Talent

managementu, kdy speciálními dotacemi podporujeme

jazykové, přírodovědné a technické obory na základních,

středních a vysokých školách. Děti jsou zábavnou formou

vtahovány do laboratoří, kde dělají přírodovědné a fyzikální pokusy nebo sestavují své první roboty. Novinkou

jsou koordinátoři talentů a kariéroví poradci, kteří pomáhají rozvíjet dětem jejich přirozené nadání a současně radí

s výběrem budoucího povolání nebo organizují exkurze.

Od loňského roku navštěvujete s šéfkuchařem Davidem

Valíčkem jídelny ostravských základních škol a učíte personál vařit chutně a atraktivněji. Co přesně projekt Fajnové bistro obnáší? Je o něj mezi školami zájem, a jak

reagují samotné kuchařky na tento projekt?

Předně musím říct, že úroveň ostravských jídelen je vesměs dobrá a vedení škol i personál se snaží dětem dát

to nejlepší. Náš projekt chce ovšem školní stravování posunout trochu dále. Chceme nadále motivovat kuchařky,

aby vařily nejenom zdravě, ale také chutně a moderně.

Proto jsme připravili sérii workshopů s šéfkuchařem Davidem Valíčkem, v nichž po vzoru televizní show navštěvuje školní jídelny a pomáhá s vařením i servírováním

jídel. Nechceme nikoho, jak se říká, chytat na švestkách,

chceme ukázat i jinou cestu, jak vařit chutně a zdravě.

Spolu s Davidem a kuchařkami jsme do projektu zapojili i studenty středních škol zaměřených na gastronomii.

Představili jsme tak atraktivní způsob stravování pro děti

a také zajímavý pro personál z kuchyní. Ze všech stran

přišly kladné ohlasy a jsem ráda, že jsme mohli ukázat, že

30 ǀ POSITIV 1/2020

při dodržení všech norem se dá připravit zajímavý, zdravý

a chutný pokrm. Největší radost máme z toho, že dětem

chutná a spokojení jsou i rodiče. S Davidem Valíčkem připravujeme tištěné vydání kuchařky, která bude obsahovat

recepty jídel, která jsme na školách vařili. Kniha se stane

inspirací pro školní kuchyně.

Pokud mluvíme o vzdělání, ne každý člověk musí mít vysokou školu. Nezdá se Vám, že ve školství chybí podpora

manuální činnosti a řemesel?

Nemyslím si, že by podmínkou úspěšné kariéry byla jen

vysoká škola. Stačí se podívat na trh práce, jaký je dnes

zájem o kvalifikované a zručné řemeslníky a těch je nedostatek. Přitom se často jedná o zajímavou práci. Naší ambicí je vzbudit u dětí zájem o práci s nářadím a materiály

jako je dřevo nebo kov a přirozeně jim tak dát možnost

zlepšovat se v manuálních činnostech. Naše mateřské

školky jsme zapojili do projektu Malý řemeslník, kde se

děti seznámí s nářadím, učí se jej používat a vyrábí drobné

předměty a hračky pro sebe, své rodiče nebo prarodiče.

Vidíme na nich, jak velkou radost mají, když se jim podaří vyrobit loďku nebo robota. Od nejmenšího věku tak