REGION
Ostrava je městem
vzdělanosti a sportu
Náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmannová
je vystudovaná amerikanistka, která před vstupem
do politiky vyučovala na univerzitě. Vzdělávání se věnuje
i na radnici, kde má na starosti školství a sport.
Vážená paní náměstkyně, Ostrava je nejen v rámci České republiky výjimečná tím, jak podporuje nadané a talentované děti a studenty. Můžete ho trochu přiblížit?
Velkým odborným a mediálním tématem minulých let
byla sociální inkluze a podpora žáků s handicapem nebo
pocházejících ze sociálně znevýhodněného prostředí.
Ostrava se sociální inkluzi věnuje dlouhodobě a vcelku
úspěšně. Na stranu druhou, už naši předchůdci si byli vědomi toho, že má-li se Ostrava někam posunout a držet
krok s ostatními městy, musí rozvíjet průmysl s přidanou
hodnotou a moderními technologiemi a podporovat nadané žáky a studenty. Chceme, aby je nejenom rodina,
ale i škola a prostředí, motivovalo a podporovalo v jejich
talentech, protože oni nám pak za několik let budou přinášet do života vyšší ekonomickou a kulturní přidanou
hodnotu a zlepšovat renomé našeho města a regionu.
Systematicky podporujeme speciálním dotačním programem výuku cizích jazyků na ostravských základních
školách, poskytujeme prospěchová stipendia nadaným
Ostravanům, kteří studují na prestižních zahraničních univerzitách. Naší vlajkovou lodí v tomto je program Talent
managementu, kdy speciálními dotacemi podporujeme
jazykové, přírodovědné a technické obory na základních,
středních a vysokých školách. Děti jsou zábavnou formou
vtahovány do laboratoří, kde dělají přírodovědné a fyzikální pokusy nebo sestavují své první roboty. Novinkou
jsou koordinátoři talentů a kariéroví poradci, kteří pomáhají rozvíjet dětem jejich přirozené nadání a současně radí
s výběrem budoucího povolání nebo organizují exkurze.
Od loňského roku navštěvujete s šéfkuchařem Davidem
Valíčkem jídelny ostravských základních škol a učíte personál vařit chutně a atraktivněji. Co přesně projekt Fajnové bistro obnáší? Je o něj mezi školami zájem, a jak
reagují samotné kuchařky na tento projekt?
Předně musím říct, že úroveň ostravských jídelen je vesměs dobrá a vedení škol i personál se snaží dětem dát
to nejlepší. Náš projekt chce ovšem školní stravování posunout trochu dále. Chceme nadále motivovat kuchařky,
aby vařily nejenom zdravě, ale také chutně a moderně.
Proto jsme připravili sérii workshopů s šéfkuchařem Davidem Valíčkem, v nichž po vzoru televizní show navštěvuje školní jídelny a pomáhá s vařením i servírováním
jídel. Nechceme nikoho, jak se říká, chytat na švestkách,
chceme ukázat i jinou cestu, jak vařit chutně a zdravě.
Spolu s Davidem a kuchařkami jsme do projektu zapojili i studenty středních škol zaměřených na gastronomii.
Představili jsme tak atraktivní způsob stravování pro děti
a také zajímavý pro personál z kuchyní. Ze všech stran
přišly kladné ohlasy a jsem ráda, že jsme mohli ukázat, že
30 ǀ POSITIV 1/2020
při dodržení všech norem se dá připravit zajímavý, zdravý
a chutný pokrm. Největší radost máme z toho, že dětem
chutná a spokojení jsou i rodiče. S Davidem Valíčkem připravujeme tištěné vydání kuchařky, která bude obsahovat
recepty jídel, která jsme na školách vařili. Kniha se stane
inspirací pro školní kuchyně.
Pokud mluvíme o vzdělání, ne každý člověk musí mít vysokou školu. Nezdá se Vám, že ve školství chybí podpora
manuální činnosti a řemesel?
Nemyslím si, že by podmínkou úspěšné kariéry byla jen
vysoká škola. Stačí se podívat na trh práce, jaký je dnes
zájem o kvalifikované a zručné řemeslníky a těch je nedostatek. Přitom se často jedná o zajímavou práci. Naší ambicí je vzbudit u dětí zájem o práci s nářadím a materiály
jako je dřevo nebo kov a přirozeně jim tak dát možnost
zlepšovat se v manuálních činnostech. Naše mateřské
školky jsme zapojili do projektu Malý řemeslník, kde se
děti seznámí s nářadím, učí se jej používat a vyrábí drobné
předměty a hračky pro sebe, své rodiče nebo prarodiče.
Vidíme na nich, jak velkou radost mají, když se jim podaří vyrobit loďku nebo robota. Od nejmenšího věku tak