STYL
Recept Recipe with
s chutí kraje a Regional Flavour
Šéfkuchař Pavel Gavenda Chef Pavel Gavenda
Pavel Gavenda se narodil v Ostravě. Pro své budoucí povolání si před léty zvolil práci kuchaře
a nelituje! K dnešnímu dni v tomto oboru pracuje
více než 23 let.
Praxi získal v hotelu Palace 4* a následně pracoval i několik let ve Švýcarsku. Na Zámku Zábřeh
v Ostravě již vaří 12 let a na pozici šéfkuchaře se
pohybuje 10 let. Mezi jeho zájmy, mimo vaření,
patří sport - jízda na koloběžce a badminton.
Pavel Gavenda was born in Ostrava. He chose the
job of a cook, has been in this profession for over
twenty-three years, and has never regretted his
choice.
He earned his experience at Hotel Palace 4*, and
worked for a few years in Switzerland. He has cooked
at the Zábřeh Castle (Zámek Zábřeh) in Ostrava
for twelve years, for ten years as the head chef. His
hobbies (besides cooking) include kickbiking and
badminton.
Hovězí líčka dušená
na červeném víně
s bramborovým pyré
Beef Chuck Braised
in Red Wine
with Potato Purée
1 kg hovězích líček, 1/2 l červeného vína, 1 l vody,
1/2 kg cibule, 150 g petržele, 200 g mrkve, 100 g
celeru, sůl, pepř, olej
1kg beef chucks, 0.5l red wine, 1l water, 0.5kg
onion, 150g parsley, 200g carrot, 100g celery,
Salt, black pepper, oil
Hovězí líčka očistíme, osolíme, opepříme a necháme přes noc odležet.
Kořenovou zeleninu orestujeme na oleji do poloměkka, pak ji vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
Do hrnce vložíme cibuli, kterou osmahneme
do tmava. Na cibuli opečeme líčka, zalijeme
červeným vínem a cca 1 litrem vody a dusíme
do měkka. Následně líčka vyjmeme, šťávu dochutíme a případně zahustíme bramborovým
škrobem. Do hotové štávy nakonec vložíme orestovanou zeleninu a líčka. Doporučujeme podávat
s bramborovým pyré.
Clear the beef chucks, sprinkle them with salt and
pepper, and let them rest overnight.
Sauté the root vegetables in oil until semi-soft.
Take them out of the pot and set aside.
Fry the onions in the pot until dark, insert the beef
chucks, add the wine and water and stew until
soft. Take out the beef chucks, finish the gravy
(you may add some potato starch). Put the beef
chucks and sautéed vegetables in the gravy, and
serve with potato purée.
100 ǀ POSITIV 3/2019