STYL

Recept Recipe with

s chutí kraje a Regional Flavour

Šéfkuchař Pavel Gavenda Chef Pavel Gavenda

Pavel Gavenda se narodil v Ostravě. Pro své budoucí povolání si před léty zvolil práci kuchaře

a nelituje! K dnešnímu dni v tomto oboru pracuje

více než 23 let.

Praxi získal v hotelu Palace 4* a následně pracoval i několik let ve Švýcarsku. Na Zámku Zábřeh

v Ostravě již vaří 12 let a na pozici šéfkuchaře se

pohybuje 10 let. Mezi jeho zájmy, mimo vaření,

patří sport - jízda na koloběžce a badminton.

Pavel Gavenda was born in Ostrava. He chose the

job of a cook, has been in this profession for over

twenty-three years, and has never regretted his

choice.

He earned his experience at Hotel Palace 4*, and

worked for a few years in Switzerland. He has cooked

at the Zábřeh Castle (Zámek Zábřeh) in Ostrava

for twelve years, for ten years as the head chef. His

hobbies (besides cooking) include kickbiking and

badminton.

Hovězí líčka dušená

na červeném víně

s bramborovým pyré

Beef Chuck Braised

in Red Wine

with Potato Purée

1 kg hovězích líček, 1/2 l červeného vína, 1 l vody,

1/2 kg cibule, 150 g petržele, 200 g mrkve, 100 g

celeru, sůl, pepř, olej

1kg beef chucks, 0.5l red wine, 1l water, 0.5kg

onion, 150g parsley, 200g carrot, 100g celery,

Salt, black pepper, oil

Hovězí líčka očistíme, osolíme, opepříme a necháme přes noc odležet.

Kořenovou zeleninu orestujeme na oleji do poloměkka, pak ji vyjmeme z hrnce a dáme stranou.

Do hrnce vložíme cibuli, kterou osmahneme

do tmava. Na cibuli opečeme líčka, zalijeme

červeným vínem a cca 1 litrem vody a dusíme

do měkka. Následně líčka vyjmeme, šťávu dochutíme a případně zahustíme bramborovým

škrobem. Do hotové štávy nakonec vložíme orestovanou zeleninu a líčka. Doporučujeme podávat

s bramborovým pyré.

Clear the beef chucks, sprinkle them with salt and

pepper, and let them rest overnight.

Sauté the root vegetables in oil until semi-soft.

Take them out of the pot and set aside.

Fry the onions in the pot until dark, insert the beef

chucks, add the wine and water and stew until

soft. Take out the beef chucks, finish the gravy

(you may add some potato starch). Put the beef

chucks and sautéed vegetables in the gravy, and

serve with potato purée.

100 ǀ POSITIV 3/2019