STYL

Foto: šéfkuchař

Pavel Čadil,

Zámeček Petrovice

Zážitková gastronomie na Zámečku

v Petrovicích u Karviné

Zámeček Petrovice u Karviné již pátým rokem otevírá pro své klienty bránu zámeckého parku s uměleckými díly, nadstandardním wellness centrem a hotelovým komplexem. Zážitkovou gastronomii má

pod taktovkou – vařečkou šéfkuchař Pavel Čadil. Zámecká restaurace, to je dobře sehraný a kreativní

tým o čemž svědčí i spokojenost klientů z blízkého okolí i zahraničí. Své zkušenosti získal na stážích

ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii. Největší školou mu, ale byl osudový Hotel Radisson Alcron

Prague – oceněný michelinskou hvězdou.

Pavle, jak vnímáte současnou moderní gastronomii?

Zážitková, poctivá, lahodná, smyslná, fortelná, šetrná k prostředí, respektující tradice, pokorná k našim

kořenům, hledající možnosti, bourající hranice, jednoduchost, styl, obdiv, radost, pohoda, jedinečnost –

mnoha dalšími slovy by se dalo vyjádřit, jak vnímám

současnou gastronomii a jak je možno ji realizovat

v dnešních podmínkách moderních technologií, dostupných surovin a náročných klientů. Vždy je důležité

neztrácet nadšení, inspiraci a chuť se sebevzdělávat!

To je v dnešní době hrozně důležitá vlastnost.

vým a zajímavým, tak, aby se skloubily všechny chutě

v jedinečný zážitek a harmonii. Tudíž se snažíme Menu

měnit kvartálně a současně nabízíme různé aktuální

akční nabídky.

Zámeček Petrovice se účastnil i Garden Food festivalu v Dolní oblasti Vítkovic. Jak hodnotíte svou účast?

Určitě zajímavá, inspirující setkání s účastníky festivalu

a kolegy z branže. Je celosvětový trend, kdy kuchař

není „zavřený” v kuchyni, ale vyrazí za klientem na podobné akce. Věřím tedy, že jsme si to užili nejen my,

ale i návštěvníci tohoto krásného Food festivalu.

Jak často u vás na Zámečku měníte menu?

Respektujeme sezónnost, klientelu ale také, jak se v našem skleníku a na zahrádce urodí zelenina, ovoce nebo

hlíva ústřičná, ze které mimochodem vyrábíme výborný

tataráček. Základem našeho menu je nabídka osvědčených a žádaných specialit, na které se do Zámečku

naši klienti rádi vracejí a je i snahou celého kolektivu

kuchyně, sommeliéra, obsluhujících přijít s něčím no-

Co byste doporučil z nabídky menu návštěvníkům

restaurace Zámeček Petrovice?

V předcházejících odpovědích jsem se několikrát zmínil o hlívě ústřičné, kterou si pěstujeme v naší pěstírně

a kromě nesporné biokvality, ovlivňuje správné fungování metabolismu, upravuje imunitu, odstraňuje únavu

a v naší přípravě bude ještě ke všemu chutnat. Zároveň

přikládám i recept:

“Tatarák z hlívy královské, jak ho děláme na Zámečku v Petrovicích”

Hlívu očistíme a ručně natrháme. Na rostlinném oleji orestujeme do světla na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme hlívu, koření – drcený

kmín, pepř, sůl a na závěr mletou papriku. Za studena nameleme a dochutíme, dle chuti, jako klasický tatarák. Podáváme chlazené s pažitkovou majonézou, kterou připravíme z vejce, oleje a čerstvé pažitky.

68 ǀ POSITIV 2/2018