STYL
Foto: šéfkuchař
Pavel Čadil,
Zámeček Petrovice
Zážitková gastronomie na Zámečku
v Petrovicích u Karviné
Zámeček Petrovice u Karviné již pátým rokem otevírá pro své klienty bránu zámeckého parku s uměleckými díly, nadstandardním wellness centrem a hotelovým komplexem. Zážitkovou gastronomii má
pod taktovkou – vařečkou šéfkuchař Pavel Čadil. Zámecká restaurace, to je dobře sehraný a kreativní
tým o čemž svědčí i spokojenost klientů z blízkého okolí i zahraničí. Své zkušenosti získal na stážích
ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii. Největší školou mu, ale byl osudový Hotel Radisson Alcron
Prague – oceněný michelinskou hvězdou.
Pavle, jak vnímáte současnou moderní gastronomii?
Zážitková, poctivá, lahodná, smyslná, fortelná, šetrná k prostředí, respektující tradice, pokorná k našim
kořenům, hledající možnosti, bourající hranice, jednoduchost, styl, obdiv, radost, pohoda, jedinečnost –
mnoha dalšími slovy by se dalo vyjádřit, jak vnímám
současnou gastronomii a jak je možno ji realizovat
v dnešních podmínkách moderních technologií, dostupných surovin a náročných klientů. Vždy je důležité
neztrácet nadšení, inspiraci a chuť se sebevzdělávat!
To je v dnešní době hrozně důležitá vlastnost.
vým a zajímavým, tak, aby se skloubily všechny chutě
v jedinečný zážitek a harmonii. Tudíž se snažíme Menu
měnit kvartálně a současně nabízíme různé aktuální
akční nabídky.
Zámeček Petrovice se účastnil i Garden Food festivalu v Dolní oblasti Vítkovic. Jak hodnotíte svou účast?
Určitě zajímavá, inspirující setkání s účastníky festivalu
a kolegy z branže. Je celosvětový trend, kdy kuchař
není „zavřený” v kuchyni, ale vyrazí za klientem na podobné akce. Věřím tedy, že jsme si to užili nejen my,
ale i návštěvníci tohoto krásného Food festivalu.
Jak často u vás na Zámečku měníte menu?
Respektujeme sezónnost, klientelu ale také, jak se v našem skleníku a na zahrádce urodí zelenina, ovoce nebo
hlíva ústřičná, ze které mimochodem vyrábíme výborný
tataráček. Základem našeho menu je nabídka osvědčených a žádaných specialit, na které se do Zámečku
naši klienti rádi vracejí a je i snahou celého kolektivu
kuchyně, sommeliéra, obsluhujících přijít s něčím no-
Co byste doporučil z nabídky menu návštěvníkům
restaurace Zámeček Petrovice?
V předcházejících odpovědích jsem se několikrát zmínil o hlívě ústřičné, kterou si pěstujeme v naší pěstírně
a kromě nesporné biokvality, ovlivňuje správné fungování metabolismu, upravuje imunitu, odstraňuje únavu
a v naší přípravě bude ještě ke všemu chutnat. Zároveň
přikládám i recept:
“Tatarák z hlívy královské, jak ho děláme na Zámečku v Petrovicích”
Hlívu očistíme a ručně natrháme. Na rostlinném oleji orestujeme do světla na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme hlívu, koření – drcený
kmín, pepř, sůl a na závěr mletou papriku. Za studena nameleme a dochutíme, dle chuti, jako klasický tatarák. Podáváme chlazené s pažitkovou majonézou, kterou připravíme z vejce, oleje a čerstvé pažitky.
68 ǀ POSITIV 2/2018