Recept A Recipe With
s chutí kraje Regional Flavour
Pravé Valašské frgále
Ingredience
600 g hladké mouky, 400 g hrubé mouky,
240 g tuku (máslo, sádlo), 240 g cukru,
60 g droždí, 4 žloutky, 1 špetka soli, 1 dl mléka
podle potřeby
Postup
Připravit kvásek, vypracovat vláčné těsto, nechat
kynout, rozválet kruhové koláče (poměrně tenké),
nechat odpočinout, potřít náplní, posypat drobenkou (máslo, cukr, mouka), dobře vykynuté péct ve
vyhřáté troubě, po upečení pokraje potřít směsí
(cukr, rum a smetana nebo rozpuštěné máslo).
O receptu
Koláče – známe je pod názvem frgály (název
vznikl omylem, na Valašsku se takto označovaly
nepovedené koláče).
Czech Wallachian Frgále
Ingredients
600g of very fine flour, 400g coarse flour,
240g of fat (butter, lard), 240g of sugar, 60g of
yeast, 4 egg yolks, 1 pinch of salt, 1 dl of milk as
needed
Preparation
Prepare the yeast, work up a soft dough, let it
rise, roll out round cakes (relatively thin), let them
sit, spread the filling, sprinkle with crumbs (butter,
sugar, flour) and bake the well-leavened bread in
a preheated oven. After baking, spread out the
mixture (sugar, rum and cream or melted butter)
along the edges.
About the Recipe
The cakes are known under the name Frgále. The
name originated by mistake: in Wallachia, failed
cakes were marked as “Frgále“.
Text:
Jiřina Janovská,
kuchařka
Jak šmakuje Moravskoslezsko
Foto:
archiv Moravskoslezského kraje