Recept A Recipe With

s chutí kraje Regional Flavour

Pravé Valašské frgále

Ingredience

600 g hladké mouky, 400 g hrubé mouky,

240 g tuku (máslo, sádlo), 240 g cukru,

60 g droždí, 4 žloutky, 1 špetka soli, 1 dl mléka

podle potřeby

Postup

Připravit kvásek, vypracovat vláčné těsto, nechat

kynout, rozválet kruhové koláče (poměrně tenké),

nechat odpočinout, potřít náplní, posypat drobenkou (máslo, cukr, mouka), dobře vykynuté péct ve

vyhřáté troubě, po upečení pokraje potřít směsí

(cukr, rum a smetana nebo rozpuštěné máslo).

O receptu

Koláče – známe je pod názvem frgály (název

vznikl omylem, na Valašsku se takto označovaly

nepovedené koláče).

Czech Wallachian Frgále

Ingredients

600g of very fine flour, 400g coarse flour,

240g of fat (butter, lard), 240g of sugar, 60g of

yeast, 4 egg yolks, 1 pinch of salt, 1 dl of milk as

needed

Preparation

Prepare the yeast, work up a soft dough, let it

rise, roll out round cakes (relatively thin), let them

sit, spread the filling, sprinkle with crumbs (butter,

sugar, flour) and bake the well-leavened bread in

a preheated oven. After baking, spread out the

mixture (sugar, rum and cream or melted butter)

along the edges.

About the Recipe

The cakes are known under the name Frgále. The

name originated by mistake: in Wallachia, failed

cakes were marked as “Frgále“.

Text:

Jiřina Janovská,

kuchařka

Jak šmakuje Moravskoslezsko

Foto:

archiv Moravskoslezského kraje