INTERVIEW
v tvrdém konkurenčním boji. Pro nás je digitalizace výroby, na níž pracujeme již několik let, jedním z hlavních
pilířů naší strategie. V této oblasti patříme mezi lídry a náš
závod ročně navštíví stovka zákazníků, aby se přesvědčili,
jak funguje digitalizace průmyslu v praxi. V rámci kraje
spolupracujeme na tomto tématu s VŠB-TU Ostrava, kde
jsme jedním z hlavních partnerů v projektu Platforma pro
výzkum orientovaný na Průmysl 4.0 a robotiku v ostravské aglomeraci.
osobně je
“ Pro mnespokojenostdůležitá
dlouhodobost,
kmenových
zaměstnanců, jejich inovativnost
a dobrý výkon založený na vztahu
jak k firmě, tak i k produktům.
”
společně se svým týmem nastartoval novou vizi a strategii rozvoje závodu, kterou dnes realizujeme. Ve velmi
krátké době jsme uvedli na trh čtyři nové výrobky a tím
navýšili výrobu o 60 %. Rozšířili jsme spektrum našich
elektromotorů o větší osové výšky a pracujeme na další
automatizaci a digitalizaci nejen výroby, ale i samotných
výrobků. Právě ve Frenštátě totiž vznikl první digitální motor Siemens, který firma uvedla na světový trh.
Provozujete i Globální IT Delivery centrum. Co je jeho
náplní a proč jste jej otevřeli právě v Ostravě?
Nejen IT Delivery centrum, ale i Výzkumné a vývojové
centrum, které slouží pro vývojové aktivity v oblasti elektrických točivých strojů, tedy elektromotorů a generátorů, a řešení pro Průmysl 4.0. Mimochodem za otevření
vývojového centra jsme získali prestižní mezinárodní ocenění Emerging Europe Awards 2018. A dnes v Ostravě
zaměstnáváme na dvě stovky IT odborníků, elektro
i strojních konstruktérů, odborníků pro speciální simulace a analýzy, včetně specialistů na vývoj aplikací pro
Průmysl 4.0. V tomto roce máme v plánu ostravský tým
posílit o další zaměstnance.
A proč jsme vybrali právě Ostravu? Nejen proto, že úzce
spolupracujeme s VŠB-TU Ostrava, ale i proto, že se jedná o velkoměsto, které je Frenštátu i dalšímu výrobnímu
závodu Siemens v Mohelnici poměrně blízko.
Siemens patří k lídrům v oblasti chytrých měst a digitální továrny. Je to vize budoucnosti, do které se zapojuje
i náš kraj. Podílíte se na těchto projektech?
Digitalizace ovlivní každou firmu a je zřejmé, že jen ty
firmy, které budou připravené na budoucnost, přežijí
Zaměstnáváte nemalé množství obyvatel nejen z našeho kraje. Jak se Vám daří udržet a získávat nové, mladé spolupracovníky. Jak se firma podílí na společenské
odpovědnosti ve svém okolí?
Zastávám názor, že pro úspěch každé firmy je důležitá její pozitivní firemní kultura. Je to něco, co se nedá
měřit v číslech, ale velmi se odráží na spokojenosti zaměstnanců a jejich výkonu. S množstvím inovací a růstem výroby jsme potřebovali rychle navýšit i počty zaměstnanců. Nejsem typ manažera, který by za okamžitý
zisk vyměnil vše, co budovaly generace před námi.
Za poslední dva roky jsme dali práci více než čtyřem
stovkám nových zaměstnanců nejen z našeho regionu.
Nezaměstnáváme žádné agenturní zaměstnance a ani
hromadně nedovážíme zaměstnance ze zahraničí. Pro
mne osobně je důležitá dlouhodobost, spokojenost
kmenových zaměstnanců, jejich inovativnost a dobrý
výkon založený na vztahu jak k firmě, tak i k produktům.
To je jediná možnost, jak si udržet nejen stávající, ale
i získávat nové zaměstnance.
Stejné je to i se společenskou odpovědností. Chceme
být dobrým sousedem svému okolí, proto pomáháme
nejen v charitě a vzdělávání, ale i v oblasti životního
prostředí a kultury. Na projekty neziskových organizací
rozdělujeme stovky tisíc korun ročně, velmi intenzivně spolupracujeme se středními a vysokými školami.
V oblasti kultury se soustředíme především na Frenštát.
Podporujeme kulturní akce města i vyhlášený hudební
festival Horečky fest.
Mohl byste čtenářům doporučit Vaše oblíbené místo
nebo gastronomii v kraji?
Oblíbených míst v kraji mám spoustu. Miluji hory a Beskydy obzvlášť. Nerad bych však upřednostňoval jen jedno místo. Krásná je Štramberská Trúba, nádherné jsou
Pustevny a mým oblíbeným kopcem je Velký Javorník.
I když mám rád dobré jídlo, tak gastronomie není to, co
bych v kraji vyhledával. Mě osobně více nasytí krásný pohled z hor do údolí našeho pěkného kraje. Při tom můžu
jíst klidně párek a zapíjet ho pivem, třeba z místních pivovarů.
Pane řediteli, děkujeme Vám za rozhovor.
Redakce magazínu.
Text:
redakce
Foto:
archiv
Siemens, s.r.o.,
archiv
Ing. Roman Valný
www.siemens.cz
POSITIV 2/2019 ǀ 11